Подхранването на дивеча в планината през зимата е обичайна практика в ловните стопанства. Обикновено на животните се оставят достатъчни количества царевица, ечемик, цвекло, ябълки, сено и люцерна. Поддържат се и така наречените “солища” - места, където служителите на ловните стопанства оставят каменна сол и различни минерални блокчета.
Зимно подрахнване на животните в планината Снимка: ЮЦДП Смолян
В Държавно ловно стопанство “Извора” край Девин например, годишно се използват над 180 тона храна, с помощта на които елени, сърни, муфлони, диви прасета, диви кози и всякакви други животни оцеляват в студените месеци. За своя зимен запас стопанството поддържа 80 дка дивечови ниви с картофи, овес, грах и тревни смески. Косят се 120 дка дивечови ливади.
След обилните снеговалежи в края на ноември и началото на декември тази година ловните надзиратели от ДЛС “Извора” са използвали моторни шейни, за да достигнат до хранителните комплекси във високите части на Родопите, където снежната покривка надхвърля 50 см. Видео от последното захранване може да видите тук.