След яркото полярно сияние около 10 май, за втори път през 2024 година феноменът беше наблюдаван от България. В социалните мрежи бяха разпространени снимки от хора, уловили магнетичния момент. Червеникав оттенък на нощното небе беше заснет от Имре Дузмат в района на град Кула, Северозападна България.

Полярно сияние от Кула Полярно сияние от Кула Снимка: Имре Дузмат

При подобни обстановки сиянието се вижда най-често от северната половина на страната. Заради динамичната облачност сиянието беше наблюдавано от местата с ясно небе или с незначителна облачност. Такава точка се оказа и дунавският град Свищов. Снимки оттам бяха публикувани от Стопанската академия "Димитър А. Ценов".

Полярно сияние от Свищов Полярно сияние от Свищов Снимка: СА

Очарованието на феномена са запечатали и от астрономическата обсерватория в Белоградчик. Снинмките са на физика от катедра "Астрономия" към СУ "Св. Климент Охридски" Пенчо Маркишки.

Полярно сияние от астрономическата обсерватория в Белоградчик Полярно сияние от астрономическата обсерватория в Белоградчик Снимка: Пенчо Маркишки

Полярните сияния възникват високо над земната повърхност, над полюсите и най-северните (най-южните) географски ширини. Резултат са от взаимодействие на изхвърлени заредени частици от Слънцето с магнитосферата на планетата Земя. Обикновено озаряват небето при по-силни геомагнитни смущения. В зависимост от химичния състав в отделните слоеве на атмосферата, цветът е различен. Заради сферичната форма на нашата планета, от България можем да видим червеникавия слой на феномена на височина около 240 километра над повърхността.