Проливните мусонни дъждове причиниха мащабни наводнения, свлачища и срутвания на къщи в североизточната част на Индия, като засегнаха близо 1,5 милиона души и причиниха смъртта на над 50 души, предаде ДПА, като се позова на властите.

В щата Асам – най-големия в региона – са регистрирани 46 смъртни случая от началото на сезона на мусоните през юни, а 1 милион души са засегнати от свързани с дъждовете събития.

Повече от 25 000 човека живеят във временни убежища в училища, стадиони и в други правителствени сгради, след като техните села са били затрупани от свлачища или пък домовете им са били отнесени от силните ветрове. Те са изгубили добитъка си, а реколтата им е понесла щети.

За поне още 10 смъртни случая се съобщава и в щатите Сиким, Нагаланд и Манипур. Повечето от тях са причинени от удавяне, срутване на къщи и свлачища. Няколко основни пътища са били прекъснати от преливащи потоци и реки или са били отнесени от отломки от свлачища и мостове.

Метеорологичната служба на страната прогнозира още валежи в региона през следващите два дни. Мусонният сезон в Индия продължава от юни до септември и е дар за фермерите, които зависят от дъждовете, за да напояват посевите си. Пороите обаче оставят след себе си също смърт и разрушения, отбелязва ДПА.

 

 

Източник:Симеон Томов, БТА