Гръцките власти предупредиха днес за предстояща едноседмична топлинна вълна по време на летния туристически сезон, с висок риск за опасни горски пожари, тъй като голяма част от Южна Европа е задушена от високи температури, предаде Асошиейтед прес.

Гръцкото Министерство на гражданската защита и климатичните промени съобщи, че югозападни ветрове от Африка ще донесат температури, надскачащи понякога 40 градуса по Целзий, поне до 19 юли.

Новата гореща вълна идва след най-горещия юни, регистриран в Гърция, според предварителни данни от метеорологичната служба „Коперник“.

Препоръчва се на хората да носят леки дрехи, да пият много вода и да избягват дълги разходки в най-горещата част на деня. През юни няколко туристи бяха открити мъртви на гръцки острови, след като са излезли на дълги разходки.

Горски пожари са обхванали Гърция, като Министерството на гражданската защита предупреди за много висок риск от пожари днес и утре. Властите описаха това лято като най-опасното за горски пожари в последните 20 години, след необичайно сухата зима и пролет, които оставиха растителността и горите изключително сухи.

Гръцките пожарникари, подкрепени това лято от дронове и противопожарни самолети, са се справили с над 2000 горски пожара от началото на юни.

Повечето бяха овладени скоро след избухването си, което намали щетите по сгради и имущество. Десетки хора бяха арестувани и глобени за случайно подпалване на пожари, най-вече по време на работа на открито в близост до неразчистена растителност.

Всяко лято Гърция е изправена пред опустошителни горски пожари, а миналата година над 20 души загинаха в пламъците.

 

Източник: Симона - Алекс Михалева, БТА