Във вторник до обяд времето ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще е слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса.

За днес от НИМХ обявиха жълт код за екстремно високи температури в 7 области на страната, където температурите ще достигат максимални стойности до 35-36 градуса.

Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Русе, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Благоевград.

В сряда и четвъртък над Западна и Централна България въздушната маса ще е неустойчива и ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури.

Повишава се вероятността за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, по Черноморието – около 27 градуса, през втория ден с 1-2 градуса по-ниски. Над Източна България ще се задържи слънчево със слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Още за времето:

Пожарите продължават: Има ли риск за населените места в Сакар планина

Как да опазим здравето си в горещините

Какви са симптомите на топлинния удар