Есенно–зимният сезон започна и е време да огледаме и почистим комините, напомнят от Регионалната дирекция "Пожарна Безопасност и защита на населението" - Пловдив. През изминалия отоплителен сезон огнеборците от пловдивската пожарна са гасили 74 пожара, тръгнали от комини. Най-много такива случаи са регистрирани през януари и март, показва черната статистика. В Пловдивска област най- много щети от пожари от коминни тела са претърпели жителите на Подбалкана, където са регистрирани 28 произшествия за целия есенно- зимен сезон.

Време е да почистим комина Време е да почистим комина Снимка: РД ПБЗН ПЛОВДИВ

Живеещите в панелни жилища трябва да имат предвид, че дори един от съседите им да ползва отопление на твърдо гориво, също трябва да се погрижат за своята безопасност. Домоуправителите е препоръчително да организират почистване и подготовка преди започване на отоплителния период. Общото коминно тяло в блока преминава през всички жилища и при пожар потърпевши могат да бъдат дори домакинства, които не ползват отопление на твърдо гориво, предупреждават от РД ПБЗН-Пловдив.

В непрекъснато пушещия комин се натрупват сажди и неприятна миризма, а лошата поддръжка може да доведе до пожар. Най-често причина за това стават наслоените замърсявания по вътрешността на комина. При горене дървата отделят замърсители, които покриват вътрешното коминно тяло с мазна, черна субстанция, наречена креозот. Образува се в резултат на газове, които не са напълно изгорели и кондензира от вътрешната страна на комина. Възможно е в комина да има попаднали запалими отломки, донесени от животни или бурни ветрове. В комините, които нямат шапки вятърът може да навее листа и клонки, не е изключено да има и гнезда на птици.

Пожарите в комина започват със силно щракане и пукане.Топлинното разширение в димоотвода може да доведе до структурни промени в конструкцията, в резултат на което получилите се пукнатини могат да станат източници на огнища по височината на коминното тяло. Пожарът в комина, обикновено не може да бъде овладян от собственика на жилището.