Релефът на Шуменското плато предполага наличието на пещери, ниши и какви ли не интересни форми, изваяни от ерозията назад във времето. На територията на едноименния природен парк се отличава “перлата” сред пещерите в Североизточна България, отбелязват в сайта си от Туристическия информационен център в Шумен.

Пещера Бисерна Пещера Бисерна Снимка: Калоян Живков / ТИЦ-Шумен

Пещера „Бисерна” се намира в местността „Кьошковете”, на 1 км западно от гр. Шумен, на 404 м надморска височина. Пещерата е наклонена, възходяща, разклонена, двуетажна и водна, с постоянно изтичаща от нея вода. Входът й е на около 50 по-ниско от билото на платото и е със североизточно изложение. По свода на пещерата има множество различно осветени сталактити, които на места се сливат в красиви и разнообразни завеси. Подът е осеян със сталагмити. Срещат се и много различни по форма и големина сталактони и някои причудливи форми.

„Тайните понори” е типична пропастна пещера, входът на която е разкрит през 1983 г. Намира се югозападно от Шуменска крепост, в местността „Дългите поляни”, до туристически заслон „Детелина”. С достигната при проучванията дълбочина от 101 м тя е най-дълбоката пещера в Североизточна България.

„Сулумара” или „Русалка” представлява малка водна пещера, намираща се в местността „Кьошковете”. Дълга е 35 м и е дълбока 26 м. Дава началото на преминаващата през гр. Шумен река „Поройна”, чийто режим е напълно зависим от падналите валежи. Пред пещерата има чешма с няколко каменни корита.

Още за забележителностите на Шуменското плато може да прочетете в сайта на туристическия информационен център в града, както и в сайта на природен парк "Шуменско плато".