Подводна експедиция от 5 водолази проучи полуостров Хрисосотира край Созопол, съобщават от Регионалния изторически музей в Бургас. Изследвани са южната и югозападна акватория на полуострова на територия около 70 000 кв м. Картирана е зона, наситена с множество цели и фрагментирани късноантични амфори, както и отделни фрагменти от други керамични съдове от V-VII век. Съдовете са открити върху пясъчното дъно, частично зарити с пясък, на дълбочина от 6 до 10 м. Намерена е и желязна късноантична котва, която показва също мястото на приставане на византийски кораби в тихия залив.

При огледите са намерени и фрагменти от средновековни амфори от X-XI век, както и такива от края на XII-XIII век. Сред находките са още керамични съдове от XVII-XVIII век и късносредновековен железен боен нож.

Археологическата карта на експедицията показва своеобразна пристанищна акумулация, свързана с товаро-разтоварни дейности в една от най-тихите части на Созополския залив. Тя е част от пристанищната зона на късноантичната крепост Хрисосотира, проучвана 10 години. Крепостта на полуострова е една от най-големите в района на Бургаския залив. Обхваща площ от 80 дка и в нея са разкрити крепостни стени, кули, повече от 30 сгради и съоръжения. Укреплението наподобява малко градче, но съществува хипотезата, че е и предградие на късноантичния Созопол.

Подводна експедиция откри антични амфори край Созопол Подводна експедиция откри антични амфори край Созопол Снимка: РИМ-Бургас

 

По всяка вероятност древното пристанище е било разположено в подветрената югозападна страна на полуостров Хрисосотира, но за него липсваха конкретни данни до сега, когато бе проведена първата подводна експедиция от страна на Националния исторически музей. Освен като пристанище на късноантичната крепост, то би могло да се разглежда като част от търсенето „второ голямо пристанище“ на Созопол.

Подводна експедиция откри антични амфори край Созопол Подводна експедиция откри антични амфори край Созопол Снимка: РИМ-Бургас

 

Подводната археологическа експедиция на Националния исторически музей е под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Проведена е в първата половина на месец септември. Проучванията са финансирани от Министерство на културата. Проузванията включват и геофизични изследвания, извършени от инж. Кирил Велковски със специализирана техника от Центъра на за подводна археология.