В близките дни времето на балканите ще остане с усещане за есен под влияние на мощен арктически полъх, врязал се дълбоко, чак в сърцето на Южна Европа. Предстоят дни с валежи, които частично и локално ще компенсират засушаването през последните месеци.

След бурите през последните 2 дни, в четвъртък и петък времето ще е по-спокойно, а температурите ще се върнат към летните нива. Призори в четвъртък ще паднат мъгли в някои ниски райони на Южна България. Ще е слънчево с незначителна облачност и без резки пориви на вятъра.
 
В петък ще е приветливо сутринта, а следобед и вечерта облачността от запад ще се увеличи с тенденция за валежи с гръмотевици в Западна и тук-там в Централна България. На изток и най-вече по крайбрежието ще остане преобладаващо слънчево с минимални смущения. И през двата дни температурите ще са между 25 и 30 градуса, в петък в обичайно горещите зони – с 1-2 единици по-топло.
 
Уикендът преди първия учебен ден ще е с усещане за прохлада. Предстои поредното осезаемо нахлуване на студен въздух – фронтът ще мине с локални по обхват гръмотевични валежи. Температурите в топлата част на денонощието ще се сринат до интервала 17-22 градуса, в събота ще се задържи по-топло (до 28-29 градуса в Югоизтока).

Кулминацията на застудяването ще са сутрешните температури в дните около първия учебен ден (15,16 и 17 септември), когато в обичайно по-хладните райони термометрите ще паднат под 10 градуса. В същото време по върховете над 2500 метра ще има условия да превали символичен сняг.

Прогнозиран сняг в планините над 2500 м по модела ECMWF Прогнозиран сняг в планините над 2500 м по модела ECMWF Снимка: WXCHARTS