Късната есен в планината може да е изключително живописна, но и опасна, ако човек няма необходимата подготовка. Въпреки че считаните за студени месеци вече не са толкова мразовити, над 1500 метра обстановката крие сериозни рискове.
 
През октомври и ноември облачността е особено динамична. Често по планинските склонове видимостта може временно да падне до почти нулева. Ако човек няма ясна ориентация на къде отива и как да се върне, съществува риск от изгубване. Подготвените планинари познават пътищата. Ако обаче следвате непознати пътеки, препоръчително е да проучите детайлно маршрута си, да проверите цветовете на маркировката и да си набележите точки, и обекти за ориентиране. Изключително полезни са всякакви GPS средства за ориентация.

Есен в планината Есен в планината Снимка: NOVA

Късноесенният температурен диапазон в ниската част на страната е между 10 и 15 градуса в най-топлите часове. На 1500 метра е осезаемо по-студено (5-10 градуса), а над 2000 метра – до максимум 5-6 градуса. В тъмните часове и рано призори термометрите показват около и под нулата. Освен дебело туристическо облекло, човек трябва да има подходящи обувки с добро сцепление и да е с нагласата, че може да попадне на хлъзгав, заледен участък.

Есен в планината Есен в планината Снимка: NOVA

Трябва да се следи прогнозата за времето – не само телевизионната, която е доста обща, но и локалната прогноза за конкретното място, където се планира преход. Температури, ветрове, валежи, облачност с мъгли.
 
Освен всичко дотук, в сила са и общите правила, които доста хора често подценяват – зареден телефон, контакти на най-близки хижи и пунктове на Планинска спасителна служба и планинска застраховка.