Природен парк (ПП) "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната, реши международна комисия, която посети различни потенциални райони за реинтродукция в Стара планина. Това съобщиха от Сдружението "Зелени Балкани", цитирани от БТА.

В периода 14 - 18 октомври се проведе експертна визита в България на представители на Фондацията за опазване на лешоядите, както и представители на българските партньори - "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна, Фондация "ЕкоОбщност".

Комисията посети различни потенциални райони за освобождаване на брадати лешояди – защитена зона Котленска планина, ПП "Сините Камъни", ПП "Врачански Балкан" и други. Целта на специалистите бе на място да преценят кой район е най-подходящ за освобождаване на първите птици от програмата за реинтродукция на вида в страната.

По време на визитата експертите се съобразиха с различни фактори, като наличието на заплахи, местообитанията в района, достъпността да конкретните места, наличието на експертен и човешки ресурс в района, който да бъде ангажиран с освобождаването на птиците. След дискусии, екипът от експерти прецени, че освобождаването на брадати лешояди ще започне от ПП "Сините камъни".

Именно на територията на днешния ПП "Сините камъни" през май 1972 г. е намерен последният прострелян екземпляр от вида, след което брадатият лешояд се счита за изчезнал като гнездящ от България. Приема се, че видът е изчезнал вследствие на пряко и косвено преследване от човека, основно употребата на отровни примамки, отстрел и улавяне в капани.

Първите три птици ще бъдат освободени през 2025 г., под наблюдението на екипа на "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и Дирекцията на природен парк "Сините камъни", посочиха от Сдружението.

Брадат лешояд Брадат лешояд Снимка: ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ

Както БТА съобщи, от 1 август 2023 година е в ход проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите. Продължителността му е седем години, а стойността е над 5 милиона евро, от които Европейският съюз осигурява съфинансиране от 3 880 000 евро.

Проектът предвижда поставяне на изкуствени платформи за гнездене на черен лешояд, подпомагане на местните животновъди, реинтродукция на дивата коза в ПП „Сините камъни“, подсилване популациите на планински кеклик, лалугер и сухоземните костенурки в ключовите зони на проекта. За да се намалят заплахите, ще бъдат обезопасени електрически стълбове за намаляване смъртността от токови удари, ще има дейности за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата, като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел, повишаване капацитета на отговорните национални институции и други. За да се проследи резултатът от реинтродукциите, ще има маркиране и проследяване със сателитни предаватели и създаване на ефективна мрежа от местни поддръжници за спасяване на бедстващи лешояди в България и съседните държави. Предвидени са още дейности за популяризиране на лешоядите и заплахите срещу тях.