Все повече хора установяват, че страдат от дефицит на витамин В12, който отговаря за укрепването на нервната система и сърдечната функция. Липсата на този витамин в организма най-често се свързва със симптоми на умора.
Обикновено, хората които имат дефицит на В12 са строгите вегетарианци, пиячите, пушачите, бременните и кърмещите жени, както и възрастните хора.
От DarikNews.bg ни съветват към кои храни да посягаме по-често, за да си набавим от полезния витамин:
Най-голямо съдържание на витамин B12 има в мидите. Черният дроб и говеждото се нареждат на второ място по съдържание на витамина.
Риби като пъстърва, сьомга, риба тон са на трето място, когато говорим за наситеност на витамин B12.
Полезната съставка можете да си набавите и чрез прясно и кисело мляко. Макар и в по-малка степен в говеждото месо и пилешкото също има витамин B12. Вегетарианците могат да увеличат съдържанието на витамина с консумация на яйца.
Най-важното, което трябва да запомните, е, че витамин В12 се съдържа естествено в животински продукти, включително риба, месо, яйца, мляко и млечни продукти.