Кафене в центъра на словенския град Марибор се присъедини към мрежата за нулеви отпадъци „Зиро уейст Словения“ (Zero Waste Slovenija) и стана първото заведение, при чиято дейност отпадъците са сведени до минимум, съобщава сайтът „Словения таймс“.
Кафенето генерира само 60 грама отпадъци на клиент, а цялото заведение произвежда по-малко отпадъци от едно средно словенско домакинство от трима души.
То се управлява от музикалната организация „Куд цода“ (KUD Coda), която е ангажирана с намаляване на отпадъците в сектора на ресторантьорството и организирането на събития, откакто пое кафенето преди година.
Вместо бутилирана вода в заведението има само чешмяна вода и не се продават напитки в пластмасови бутилки. За чайовете се използват чаени листа, а кафето за вкъщи се предлага само ако клиентите носят собствена чаша.
Кафенето анализира и измерва отпадъците си в продължение на 19 дни. За това време са произвели 65,9 кг отпадъци.
Стъклото представлява по-голямата част от отпадъците – 40%, следвано от биологични отпадъци (19%), хартия и опаковки (по 15%) и смесени отпадъци (11%).
Освен бутилките за еднократна употреба, едно от най-големите предизвикателства в сектора на ресторантьорството са фасовете, които в случая на кафенето в Марибор представляват по-голямата част от смесените отпадъци.
Заведението е подписало споразумение с доставчиците си за повторно използване на бутилки, съобщиха от организацията „Еколози без граници“, която управлява националната мрежа за нулеви отпадъци от десетилетие.
Кафето е обзаведено с мебели и техника втора употреба.
Източник: София Ангелова, БТА