Обикновено активният морски сезон по българското Черноморие приключва с началото на учебната година около 15 септември. Морето обаче остава приветливо още дълго време след това. В края на септември и началото на октомври родното крайбрежие е особено красиво. Плажовете са много по-спокойни, без обичайната глъчка от плажуващи и с много местенца, където човек може да се усамоти и да потърси тишината.

Преходният есенен сезон е по-динамичен от горещите летни дни. Облачността е доста колеблива и често не липсват разхлаждащи есенни дъждове. Дневните температури са по-ниски и рядко термометърът достига 30 градуса, а се задържа около 20-25 градуса.

Слънцегреенето не е интензивно. Позволява да легнеш на плажа в продължение на часове и да не изгориш. Най-горещата част на деня е ограничена около обяд и в ранния следобед (от 11 до към 15 ч). Сутрин и привечер е хладно с необходимост от пролетно-есенно леко яке.

За разлика от горещото лято, ветровете са студени и създават усещане за прохлада. Ако духат от Юг или пък от Запад-Северозапад, вълните са минимални. Ако задуха източен вятър, морето е неспокойно. След период на бурно вълнение, релефът по дъното се променя, създавайки опасни дънни ями. Утихването на вълните създава повличащи мъртви течения.

Температурата на морската вода е в низходяща тенденция и се влияе от много фактори. Най-често в края на септември термометрите във водата по нашето крайбрежие се движат от 25 градуса надолу и в първите дни на октомври падат до около 20 градуса.