На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от световните медии. Причината е, че количеството на водата в река По, която захранва 30% от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене.
Според Масимилиано Фацини, ръководител на отдела за климатични рискове към Италианското дружество по геоекология, недостигът на вода в речния басейн е 45-70%. Специалистът обяснява, че По се захранва от снега в Алпите и от дъждовете през пролетта. От май тази година обаче валежите са малко, така че хората, които живеят и работят благодарение на реката, са изложени на риск.
По думите му ситуацията е критична и може само да продължи да се влошава.
Italian parmesan producers fear for future as River Po levels drop - CNN https://t.co/udYZ45cmO2
— Wendy Blythe (@greenarteries) July 2, 2022
Експертът съобщава, че водата на По е необходима за отглеждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко на ден, за да се произведе истинско Пармиджано-Реджано – за целта всяко животно трябва да консумира 100-150 литра вода.
Влагата е необходима и за отглеждането на сочен фураж за стадата. Недостигът на вода в река По заплашва да доведе до закриване на земеделски стопанства.
Според учените средиземноморският регион е една от горещите точки на климатичната криза. Прогнозите са, че температурите там ще бъдат с 20-50% по-високи от средните за света, а сушите ще се увеличат до средата на века.
Още по темата:
В Италия: извънредно положение до 31 декември заради сушата
Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени
Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени, предупреждават експерти
Източник: БТА