Дюлята е плод, който е богат на витамин С, което го прави един от най-добрите съюзници в борбата с настинката и грипа.
В миналото хората са наричали дюлята „медена ябълка“, защото била слагана с мед за направата на вкусен конфитюр. Ето какво ни разказва каналът "Баба знае" във vbox7:
Още преди 4000 години дюлята е била използвана от римляните и гърците за укрепване на имунната система. Предците ни са знаели много добре защо да ги използват – те са богати на желязо, калий и магнезий. Те са считали тези плодове за символ на плодородие, щастие, любов и красота.
Днес дюлите имат множество приложения, които оказват благоприятно влияние върху здравето. Те съдържат най-много пектин от всички останали плодове, а той е приложим при намаляването на „лошия“ холестерол.
Комбинацията на пектин и танин (също наличен в дюлите), значително подкрепя здравето на лигавицата на храносмилателния тракт. "Медените ябълки" са богати на антиоксиданти, които отговарят за пречистването на организма и защитата срещу онкологични заболявания.
Дюлите често се използват при възпаления в устната кухина, а също така са и отговорни за понижаване на кръвното налягане.
Още за полезните свойства на дюлите можете да разберете от видеото.
Прочетете също и:
Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата
Виолетови храни за по-добро здраве през есента