След „ударния” студ в някои райони на България, в следващите дни ще се завърне усещането за топла есен. До петък в цялата страна, в южните и източните райони до края на седмицата дневните температури ще са между 25 и 30 градуса.

Пренос на топъл въздух от Средиземноморието по GFS Пренос на топъл въздух от Средиземноморието по GFS Снимка: WXCHARTS

 

Въпреки студената сутрин, срядата ще е слънчева с минимални смущения и температури между 17 и 22 градуса. В четвъртък, покрай оформящ се над Апенините циклон, облачността в Западна България ще се увеличи. Едва в петък късно привечер се очаква да започнат валежи в Северозападна България. Температурите ще продължат да се повишават и през двата дни ще се движат между 25 и 30 с по-високи стойности в обичайно горещите точки на Централна и Източна България.
 
Предстоящите почивни дни ще са по-динамични. По фронтовете на преминаващ циклон ще нахлуе по-студен въздух. Валежният период ще обхване времето от петък вечерта до понеделник. В събота ще вали на повече места и в по-съществени количества в Западна и Централна България, в неделя и понеделник – в Южна и Източна България. Валежите – с гръмотевична активност и с предпоставки за градушка и резки пориви на вятъра.
 
В хода на захлаждането е възможен символичен мокър снеговалеж в по високите планини на Западна и Централна България над 2300 метра. В ниската част на страната температурите няма да се понижат до нива, позволяващи слана. В ранните часове на понеделник-вторник ще е кулминацията на застудяването с температури между 5 и 10 градуса в котловините на Западна България.
 
В същото време в събота и неделя дневните показания на термометрите ще се понижат до интервала 15-20 градуса в Западна и ще се запазт до 28-29 в Източна България. В понеделник ще е прохладно в цялата страна.