Търси се кръстник на мъжкия рис във варненския зоопарк, съобщиха от зоологическата градина в морския град. В социалните мрежи е публикувана отворена анкета, в която всеки може да предложи как да се казва животното. Кай, Арес и Леон са част от предложенията.

Търсят кръстник на рис във варненския зоопарк Търсят кръстник на рис във варненския зоопарк Снимка: ЗООПАРК ВАРНА

 

Рисът, наричан още евроазиатски рис (Lynx lynx), е хищен бозайник от семейство Коткови, четем на сайта на варненския зоопарк. Той е представителят от семейството, живеещ на най-северна ширина и обитаващ един от най-обширните ареали. Рисовете са нощни животни и много рядко ловуват през деня. Нормално в тази част на денонощието те спят в гъсталаци или други места за укриване.

Интересно е, че няколко местни поговорки възхваляват зрението на риса, а дори има съзвездие кръстено на него, като основание за името е, че звездите в него са много слаби и трябва зрението на рис, за да се видят. В българската народна традиция, рисът не е толкова популярен, колкото са лисицата и вълкът, но се смята за много опасен, заради смелостта си да напада дори едър добитък. Смятали са, че може да бъде прогонен само с магия.