В празничния 9 май – Деня на Европа, ученици от 18 училища засадиха дървета в Хасково. Инициативата е на Областен информационен център Хасково и Община Хасково, предаде БТА.

Десетки ученици и техните преподаватели се включиха в зелената акция. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев благодари на децата за това, че проявяват активност и подкрепят екологичните каузи.

Новата зелена алея на бъдещето се намира в парк „Куба“. Там вече има нови 20 дървета – копривки. Фиданките са осигурени от Община Хасково и Областен информационен център Хасково, а грижата за новия зелен кът ще бъде обща – така, както е солидарна грижата ни за общия ни Европейски дом.

По случай отбелязването на Деня на Европа Министерството на външните работи публикува послание на страницата си в Twitter:

 „Европа няма да бъде създадена от веднъж… Тя ще бъде построена чрез конкретни постижения, които първо създават солидарност“. В памет на загиналите – в и пред лицето на днешната неоправдана и непредизвикана война срещу Украйна, ние носим отговорността и защитаваме нашите споделени ценности, за да запазим силна и устойчива Европа“.

В България Денят на Европа се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

В Европа се чества от 1986 г. съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия, от 28-29 юни 1985 г. Отбелязва се годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, през 1950 г., в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни, т. нар. „Декларация на Шуман“, като „първа реална крачка към европейска федерация“.

 

Източник: БТА