Една от причините да се радваме на зимата, са вкусните и безкрайно полезни мандарини. Този плод, богат на витамин С, е много популярен, но не винаги е препоръчителен.
Мандарините съдържат не само витамините А, В и С, но и до 40% от дневната ни доза аскорбинова киселина. Тяхната кора също съдържа различни полезни вещества, например етерични масла, използвани в козметиката и ароматерапията.
Не трябва обаче да ядете големи количества от този плод, тъй като това може да доведе до не съвсем приятен ефект.
Мандарините са алергенна храна, така че е по-добре да ограничите консумацията им до четири-пет броя на ден. Препоръчително е да ядете мандарини сутрин и следобед – преди 15:00 часа. Приемането на цитрусови плодове вечер може да предизвика киселини и дори чревни проблеми.
Снимка: pexels
От Edna.bg напомнят, че мандарините, както и другите цитрусови плодове, е най-добре да се консумират отделно от други продукти, особено мляко, месо и риба, тъй като комбинацията може да предизвика повишено образуване на газове.
Цитрусовите плодове не са подходящи за хора, които страдат от стомашно-чревни заболявания, като гастрит, панкреатит, хепатит, както и проблеми с бъбреците, тъй като киселините, които се съдържат в плодовете, могат да провокират обостряне на тези заболявания.
Прочетете още:
Яжте повече мандарини през зимата
Колко мандарини дневно е полезно да ядем