Според мнението на експертите по хранене лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизнено важно значение за доброто здраве. Виолетовите плодове и зеленчуци са богати на флавоноиди, които намаляват риска от появата на сърдечносъдови заболявания – това са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, лилав карфиол и други.
Антоцианините, съдържащи се в лилавите храни, помагат за превенция на сърдечносъдови и неврологични болести, както и при раковите образувания. Те спомагат за контрола на затлъстяването и диабета, тъй като потискат храносмилателните ензими и намаляват нивата на глюкозата, а също така засилват имунитета ни през променливите есенно-зимни месеци.
В патладжаните се съдържат фибри, калий – регулира кръвното налягане, също калций, магнезий, витамин С и витамин А.
Тъмното грозде съдържа изобилие от витамини и минерали – желязо, калий, фосфор и витамин К.
Лилавият карфиол и лилавото зеле са изключително здравословна храна. Карфиолът има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и много други витамини, които засилват имунитета и предпазват от респираторни заболявания през есента и зимата. В зелето се съдържат фибри, калций, желязо, калий, витамин С, витамини К и B. Лилавото зеле е много полезно при заболявания на горните дихателни пътища – бронхити, фарингити и ларингити.
Снимка: pixabay
Дори и сушени, сливите съдържат полезни въглехидрати, калий, фибри и витамин А, които помагат на организма да се справи с настинките.
Къпините са богат източник на фибри, калций, калий, витамин С и витамин А.
Богатото съдържание на витамин С и каротин прави виолетовите пиперки ценна прибавка към всяко диетично хранене.
Аминокиселината аспарагин в лилавите аспержи стимулира бъбречната функция.
Според диетолозите картофите в по-тъмни цветове имат много повече антиоксиданти от останалите видове картофи. Те са добър източник на въглехидрати, калий, витамин С и фолиева киселина.
В Сингапур професор Жу Вейбиао, изследовател на хранителните вещества към Националния университет, създава лилав хляб, богат на антиоксиданти, с 20% по-бавно разградим от обикновения бял хляб и създаден изцяло от естествени съставки. Според него лилавият хляб може да се окаже първата суперхрана в света на тестените изделия.