Необходими продукти:

- 300 г меко козе сирене; 400 г извара; 2 с.л. захар; 60 г стафиди; 2 с.л. течен мед; 400 г фини точени кори; 180 г краве масло; пудра захар за поръсване

за сиропа: 150 г захар; 0.5 лимон; сок; 150 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото. Смесете сиренето и изварата. Половината от корите намажете с разтопено масло и подредете една върху друга в тава.

2. Върху тях разпределете сместа от сирена, поръсете със захар, полейте с меда и поръсете стафидите.

3. Намажете и останалите кори с разтопено масло и ги подредете отгоре.

4. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Нарежете баницата на парчета и печете до готовност – около 20 минути.

5. За сиропа смесете в касерола захарта, водата и лимоновия сок и варете, докато се получи сироп.

6. Извадете баницата и я полейте със студен захарен сироп. Оставете я за 1 час. Поръсете с пудра захар и поднесете.

Вижте също и:

Време за...шоколадов кейк