Необходими продукти:
- за палачинките: 5 яйца, 300 г брашно, 750 мл прясно мляко, 30 г какао, 1 ч.л. ванилов екстракт, 30 г разтопено масло
- за ягодовия мус: 500 г сирене „Маскарпоне“ (със стайна температура), 450 г ягоди, 200 мл течна животинска сметана (32%), 150 г пудра захар, 50 г кристална захар, 1/2 пакетче желатин, 100 г кокосови стърготини
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
1. За палачинките в шейкър кана смесете яйцата, млякото, брашното, какаото, ванилията и разтопеното масло. Разбийте добре. Оставете сместа в хладилник за 30 минути. След това в намаслен тиган пригответе тънки палачинки (около 10).
2. За крема пасирайте половината от ягодите с кристалната захар, след това прецедете пюрето. Добавете желатина, разбъркайте и оставете настрана, за да набъбне. Останалите ягоди нарежете на кубчета.
3. Смесете маскарпонето и пудрата захар и разбийте за кратко с миксер. Загрейте ягодите и желатина за кратко на водна баня. Изсипете ягодите с желатина към крема с маскарпоне.
4. Накрая разбийте сметаната и я прибавете към крема заедно с нарязаните на кубчета ягоди и стърготините. Сложете крема за кратко в хладилник.
5. Форма терин намажете с вода и покрийте добре с прозрачно фолио – притиснете, за да се залепи. След това покрийте дъното и стените ѝ с две от палачинките, така че да стърчат леко извън формата.
6. С шест палачинки и част от крема навийте стегнати палачинкови рула. Подравнете ги.
7. Намажете дъното на терина с част от крема, отгоре подредете един пласт палачинкови рула. Намажете пак с крем и подредете останалите рула, отгоре разпределете последния крем. Прихлупете стърчащите палачинки навътре. Покрийте с цяла палачинка.
8. Сложете фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа. След това извадете от формата, махнете фолиото и ако е нужно, подравнете страните на рулото. Поръсете с какао. Нарежете и сервирайте.
Съвети:
Готовите палачинки може да намажете с масло по краищата и да завиете с кърпа, за да не изсъхват. Ако ви остане крем, поднесете го в чаша като отделен десерт.
Вижте също и: