Необходими продукти:
- 500 г брашно; 10 г прясна мая; 3 с.л. зехтин екстра върджин; 0.5 ч.л. сол; 1 ч.л. сушени провансалски подправки; 150 г черни и зелени маслини; 50 г мариновани сушени домати; 100 г бекон; 3 филенца аншоа; щипка захар; брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Залейте маята с 50 мл топла вода. Добавете захарта, поръсете с щипка брашно и оставете да шупне. Смесете брашното със солта и провансалската подправка.
2. Добавете накълцаните сушени домати, аншоата, обезкостените маслини, бекона и зехтина. Налейте шупналата мая и около 120 мл топла вода.
3. Замесете меко тесто, сложете го в купа, покрийте с фолио и оставете да втаса.
4. Втасалото тесто разделете на две части и оформете хлябове във формата на лист.
5. В средата направете разрез с нож по дължината, без да стигате до краищата. От двете страни направете малки разрези с нож. Оставете тестото да почине за 30 минути.
6. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете със зехтин двата хляба и ги изпечете за около 15 минути.
Вижте също и:
Време за...пай с пилешко