Необходими продукти:

- 100 г безсолно масло, 225 г натурален шоколад (минимум 70% какао), 5 яйца размер L, 1 ч.л. кремотартар, 2 х 30 г захар, 50 г млечен шоколад, 200 г заквасена сметана, какао

Начин на приготвяне:

1. Използвайте чипс натурален шоколад или нарежете шоколада на ситно. Сложете го в купа заедно с маслото. Разтопете на водна баня.

2. Отделете жълтъците от белтъците в две купи. Разбийте жълтъците с 30 г захар до увеличаване на обема. Към белтъците добавете кремотартар и разбийте до получаването на сняг. След това добавете 30 г захар на тънка струйка при непрекъснато разбиване. Разбивайте до получаването на твърд сняг.

3. Изсипете охладения шоколад към белтъците на тънка струйка. Разбъркайте много внимателно с помощта на шпатула. Добавете и разбитите жълтъци. Разбъркайте. Целта е да се запази въздушността на сместа.

4. Изрежете кръг за дъното и лента за стените на форма или ринг с диаметър 18 см. Лентата за стените трябва да е с няколко сантиметра по-висока от формата. Изсипете сместа във формата. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 25 – 30 минути.

5. След като тортата изстине във формата, извадете я върху поднос. Разбийте сметаната с помощта на миксер и я нанесете върху тортата. Поръсете с тънък слой какао.

Вижте също и:

Време за ... торта с мак и рикота

Време за...парижки флан