Необходими продукти:
- за кекса: 45 г кисело мляко; 100 г захар; 70 г брашно; 1 яйце размер L; 40 г слънчогледово олио; 3 г бакпулвер
- за гаспачото: 370 г зрели домати; 200 г пресни малини; 70 г краставица; 50 г бланширани сурови бадеми; 50 г захар; пресни малини за украса
Начин на приготвяне:
1. За кекса смесете всички съставки в купа и разбийте до хомогенност. Изсипете сместа в квадратна тавичка, предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 7 – 8 минути.
2. Щом кексът изстине, извадете го и го нарежете на кубчета. Подредете кубчетата в тава, постлана с хартия за печене, и печете 7 – 8 минути на 130 градуса.
3. В блендер сложете нарязаните домати, нарязаната на кръгчета небелена краставица, бадемите, малините и захарта. Пасирайте всичко до хомогенност.
4. Разпределете гаспачото в чаши. Гарнирайте с крутони от кекс и пресни малини, потопени в пудра захар.
Вижте също и: