Необходими продукти:
- 400 г краве сирене, 4 листа точени кори, 4 стръка мащерка, 100 г сушени смокини, 50 г бадеми, 50 г лешници, 2 с.л. захар, 2 с.л. мед, 200 мл вино „Порто“ или марсала, 2 с.л. краве масло,
зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
1.Нарежете сиренето на 4 еднакви плочки.
2. Поставете всяка върху точена кора и поръсете с листенца мащерка.
3. Завийте стегнато корите, така че да се получат пакетчета. Намажете ги добре със зехтин.
4. Сложете пакетчетата в тиган с незалепващо покритие и гответе от всяка страна до златисто.
5. Запечете ядките в загрята на 180 градуса фурна до златисто – за около 8 минути. След това ги охладете и накълцайте.
6. В съд загрейте виното със захарта и меда. Прибавете смокините, нарязани на четвъртинки.
7. Гответе няколко минути. Дръпнете от огъня. Добавете маслото и оставете соса да се охлади леко. Сервирайте сиренето със сос със смокини и запечени ядки.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Вижте също и: