Необходими продукти за 14 порции:
- за кейка: 6 яйца; 300 г захар; 100 г брашно; 300 г черен шоколад (кувертюр); 200 г краве масло; 1 с.л. сух джинджифил; 1 ч.л. канела; масло и брашно за формите
- за трохите: 50 г брашно; 50 г белени лешници; 30 г пудра захар; 25 г краве масло (студено); 10 г бурбонска ванилова захар
- за сладоледа: 250 г маскарпоне; 200 мл животинска сметана; 2 с.л. паста от лешници; 100 г пудра захар; 10 г бурбонска ванилова захар
- за крушите: 500 г круши; 50 г краве масло; 50 г захар; 50 мл перно
Начин на приготвяне:
1. За кейка разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Смесете разтопените масло и шоколад с разбитите яйца. Добавете брашното, като го пресявате. Разбърквайте внимателно с шпатула. Овкусете с канелата и джинджифила и разбъркайте.
2. Сипете сместа във формички за крем брюле, намазани с масло и поръсени със брашно. Покрийте ги с фолио за свежо съхранение. Гответе на пара за 25 – 35 минути.
3. Брашното за трохите смесете със смлените лешници, пудрата захар и ваниловата захар. Претрийте с ръце до получаването на трохи. Добавете маслото и отново разбъркайте. Изсипете в тава и печете на 180 градуса за 10 – 12 минути, като разбърквате от време на време. Щом станат златисти, извадете и охладете.
4. Сметаната за сладоледа разбийте с ваниловата захар. Маскарпонето разбъркайте с пастата от лешници (старайте се да не слагате мазнината от лешниковата паста) и пудрата захар. Добавете към сметаната. Разбъркайте внимателно. Приберете във фризер да замръзне (поне 4 часа).
5. Крушите обелете и нарежете на кубчета. Сложете в тиган с маслото и захарта и гответе, докато леко омекнат. Налейте перното и фламбирайте. Дръпнете от огъня, щом алкохолът се изпари. Охладете.
10. В чинии за сервиране сложете от трохите, шоколадов кейк, сладолед и круши.
Вижте също и: