Необходими продукти:
- за бисквитите: 150 г пълнозърнесто брашно; 70 г бяло брашно; 120 г студено масло; 50 г захар; 40 г мед; 1 щипка сол; 1 пакетче ванилия; 1/2 ч.л. бакпулвер; 1/2 ч.л. канела
- за крема: 500 г маскарпоне; 2 банана; 250 г течна животинска сметана; 150 г пудра захар; 10 г бурбонска ванилова захар
допълнително: 200 г течен шоколад; 300 мл прясно мляко; 80 мл уиски; 40 г захар
- за карамеления сос: 200 г кафява захар демерара; 150 мл течна животинска сметана; 70 г краве масло
Начин на приготвяне:
1. За бисквитите в купа смесете двата вида брашно, нарязаното на кубчета масло, захарта, меда, солта, канелата, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте с ръце, така че да се получат трохи, налейте 1 – 2 с.л. студена вода и отново разбъркайте. Оформете диск, покрийте с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
2. Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото на тънка кора. Изрежете квадрати. Поставете ги в тава, надупчете ги с вилица и ги печете до готовност – 8 минути. Оставете ги да се охладят.
3. За крема разбъркайте маскарпонето с пюрираните банани и захарта. Сметаната разбийте с ваниловата захар и разбъркайте с маскарпонето.
4. Потопете част от бисквитите в смес от мляко, уиски и захар. На дъното на тавата разпределете малко от крема. Отгоре подредете бисквити една до друга. Сложете течния шоколад в пош и разнесете част от него върху бисквитите.
5. Отгоре поставете част от крема, отново напоени бисквити, шоколад, крем и така докато свършат продуктите. Завършва се с крем. Заравнете и приберете в хладилник за 8 часа.
6. За карамела карамелизирайте захарта в касерола, налейте сметаната и когато карамелът се разтвори, дръпнете от котлона. Прибавете маслото и бъркайте, докато се разтопи. Оставете леко да се охлади.
7. Поднесете тортата полята с карамеления сос.
Вижте също и:
Време за...баклава
Време за...лимоново сорбе
Време за...парижки флан