Необходими продукти:
800 г брашно за козунаци; 3 яйца размер L; 190 г захар; 200 мл прясно мляко; 160 г краве масл 30 г жива мая; 1 щипка сол; 1 пакетче ванилия; 1 лимон; настъргана кора; 50 мл ром; 220 г шипков мармалад; 1 яйце за намазване; орехи за поръсване; захар за поръсване; брашно за разточване
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне.
2. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко.
3. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути.
4. Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.
5. Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
6. Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.
7. Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.
8. Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно.
9. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи.
10. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност – 30 – 40 минути
Вижте също и: