Необходими продукти:
за тестото: 260 г брашно; щипка сол; 1 ч.л. бакпулвер; 120 г пудра захар; 160 г меко масло; половин яйце; настъргана кора от един лимон;
за пълнежа: 3 ябълки; 50 г кристална захар;
за желираната глазура: 2 листа желатин; 170 мл калвадос; 50 г захар; 140 г конфитюр от кайсии
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното на плота и го посолете. Направете кладенче в него и сложете останалите продукти вътре. Постепенно омесете гладко и меко тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете, почистете ябълките и ги нарежете на резени. Поръсете ги със захар.
3. Намаслете добре дъното и стените на форма за пай с къдрави стени. Разточете леко тестото и го разстелете с ръце върху дъното на формата. Отгоре подредете резените ябълка под формата на ветрило – отвън навътре, като добре ги натискате надолу. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса за един час.
4. За глазурата накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка смесете останалите продукти и ги оставете да заврат. Разбъркайте, докато захарта се разтопи. Дръпнете от котлона и добавете изстискания желатин. Разбъркайте и прецедете глазурата през цедка. Охладете я, като я поставите в студена водна баня.
5. Извадете поизстиналия пай от формата и го намажете с глазурата.
Съвет: Ако приготвяте пая за деца, използвайте ябълков сок вместо калвадос.
Вижте също и:
Време за...парижки флан