Необходими продукти:
6 скилидки чесън; 500 г агнешка кайма; 1 ч.л. смлян бахар; 2 ч.л. кимион; сол и черен пипер; щипка канела; 2 с.л. масло; 1 с.л. доматено пюре; вода; 3 домата; 2 стръка пресен лук; 2 питки лаваш; кресон; рукола; пресен джожден; 2 зелени домата
Начин на приготвяне:
1. Обелете скилидките чесън, поръсете ги с щипка сол и ги направете на паста с помощта на нож или в хаванче.
2. Използвайте немазна агнешка кайма. Сложете я в купа, добавете чесъна и подправките – канела, бахар, кимион, сол и черен пипер. Омесете добре каймата.
3. Оформете малки продълговати кюфтенца. Разтопете маслото в дълбок тиган. Изпържете кюфтенцата в него, от всички страни. Извадете ги в чиния.
4. Разбъркайте доматеното пюре с малко вода до хомогенност. Нарежете доматите на кубчета. Изсипете доматения сос и нарязаните домати в тигана от пърженето на кюфтетата. Овкусете с малко сол и черен пипер. След 2 – 3 минути върнете кюфтенцата в тиган. Облейте ги със соса.
5. Нарежете пресния лук на ситно. Запазете малко от него. Останалия добавете в доматения сос.
6. Сгънете питка лаваш на две и подредете 3 – 4 кюфтенца в него. Сипете доматен сос, поръсете с отделения пресен лук. Гарнирайте със стръкове кресон, рукола, джоджен и с резени зелен домат.
Прочетете и:
Време за...таратор
Време за...пълнени патладжани
Време за ...пържени тиквички