Необходими продукти:
За пълнежа: настърганата кора и сокът на един портокал, 125 г кафява пудра захар, 125 мл ром, 125 г едри стафиди, 125 г султански стафиди, 125 г дребни стафиди, 1 ябълка, 65 г масло, 30 г захаросани лимонови корички, 1/2 ч.л. канела, щипка смляно индийско орехче, щипка млян бахар
За тестото: 140 г студено масло, 225 г брашно, 50 г фино смлени бадеми, 50 г захар, 1 жълтък, 1 с.л. студена вода
Начин на приготвяне: пълнежът за тези пайове се прави предварително и се съхранява в стъклен буркан в хладилник.
1. В тенджерка сложете захарта и рома, настържете портокаловата кора, а след това изтискайте сока на портокала. Бъркайте, докато захарта се разтопи. Нарежете едри те стафиди и захаросаната лимонова или портокалова кора на дребно. Щом сместа заври, дръпнете я от огъня, добавете маслото и подправките и бъркайте сместа. Обелете и нарежете ябълката на дребни кубчета. Добавете кубчетата ябълка и дребните стафиди. Върнете съда на котлона и бъркайте, докато сместа се сгъсти. Охладете сместа, а след това я прехвърлете сместа в стъклен буркан.
2. За тестото сипете на плота брашното, смлените бадеми и захарта и ги разбъркайте. Направете кладенче в сухите съставки и в него поставете жълтъка, студената вода и маслото на парченца. Омесете с ръце първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 30 минути в хладилник.
3. Разточете тестото тънко. Изрежете 10 – 12 кръгчета от него, малко по-големи от гнездата на форма за мъфини. Намажете с масло гнездата на формата и поставете по едно кръгче във всяко гнездо. Напаснете хубаво тестото, без да го натискате много силно и без да има стърчащи краища. Надупчете тестото на дъното на всяко гнездо.
4. Омесете наново останалото тесто, разточете го и изрежете с формичка 10 – 12 звездички.
5. Напълнете всяко пайче с по 1 с.л. от пълнежа. Поставете звездичка от тесто върху пълнежа, леко притиснете краищата ѝ към стените на пайчето. Намажете пайчетата отгоре със смес от жълтък и малко течна сметана. Печете коледните пайчета 25 минути на 180 градуса.
6. Изпечените пайчета поръсете с пудра захар, докато са още топли.