Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно; 3 яйца; 5 с.л. вода; щипка сол; 200 г сирене фета; 1 яйце; шепа листа магданоз; 0,5 ч.ч. прясно мляко; 4 с.л. масло
Начин на приготвяне:
1. За тестото за корите сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете трите яйца. Добавете водата и с пръсти започнете да разбърквате продуктите в кладенчето. Добавете щипка сол и продължете смесването на яйцата, водата и брашното, докато получите меко тесто. Не месете тестото, а само леко го потупвайте. Поставете го в набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 30 минути.
2. В купа натрошете сирене по ваш избор и добавете яйцето. Разбъркайте, като натрошавате и сиренето. Добавете листата магданоз и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и разбъркайте.
3. Разтопете маслото.
4. Оформете тестото на руло върху набрашнен плот. Нарежете го на 8 еднакви части. Оформете всяко парче тесто на топка между дланите си. Довършете въртенето на топчето върху плота. Подредете топчетата върху кухненска кърпа, като ги поръсвате с брашно, и ги завивате в нея. Разточете всяко топче на тънка кора. Редете ги в голям съд, като помежду им поставяте малко парче намаслена хартия за печене, за да не залепват.
5. Намажете с масло кръгла тава. Постелете една кора на дъното ѝ. В плитък съд налейте гореща вода. В друг съд сипете студена вода. Щом водата заври, пуснете една разточена кора в нея за около 1,5 минута. Веднага я прехвърлете в купата със студена вода за секунда. Изтискайте я и я сложете върху вече разстланата и намазана с разтопено масло кора. Постъпете по същия начин с още две кори, като мажете всяка предишна с разтопено масло.
6. Изсипете пълнежа върху корите. След това върху него разстелете останалите четири "къпани", като между тях мажете с разтопено масло. Най-отгоре сипете останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто.
Вижте също и:
Време за...парижки флан
Време за...шоколадови бисквити