Необходими продукти: 500 г смляно телешко месо от плешка; 1 яйце; 1 скилидка чесън; 1/2 ч.л. сух риган; 100 г прошуто; 1/2 ч.л. семена от резене; 50 мл прясно мляко; 2 филийки стар хляб;
сол и черен пипер на вкус
- за соса: 50 мл вино марсала; 100 мл телешки бульон; 200 мл течна животинска сметана; 1 с.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
Стрийте резенето в хаванче. Сложете скилидката чесън, малко сол и счукайте добре. Прибавете ригана, черен пипер и ако има нужда, още сол. Счукайте всичко добре.
Нарежете наситно прошутото. В купа смесете каймата, прошутото, ароматната подправка, накиснатия в мляко и отцеден хляб и яйцето. Размесете добре.
Оформете малки кюфтета и ги запържете до златисто в съд с дебело дъно със сгорещения зехтин.
Когато кюфтета са почти готови, ги извадете. Деглазирайте с виното. Щом алкохолът се изпари, налейте бульона и сметаната.
Добавете наситнената салвия и горчицата и разбъркайте. Щом сосъст леко се сгъсти, върнете кюфтетата. Гответе още 3 – 5 минути и сервирайте.
Вижте също и: