Необходими продукти:
- 400 г сладки картофи, 300 г картофи, 40 г краве масло, 150 мл прясно мляко, 1 щипка индийско орехче, сол на вкус
- за плънката: 600 г кайма от свинска плешка, 150 г грах, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 стръка стеблена целина, 2 моркова, 1 ч.л. сос „Уорчестър“, 60 мл зехтин, 2 стръка мащерка, 1 стрък розмарин, 2 с.л. доматен концентрат, 200 мл бяло вино, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За плънката почистете и нарежете на ситно лука, чесънът и целината, настържете моркова и ги запържете в сгорещения зехтин.
Добавете каймата и гответе при непрекъснато бъркане, докато се получат златистокафяви трохи.
Прибавете подправките – накълцаните розмарин и мащерка, доматения концентрат, соса „Уорчестър“ и сипете бялото вино. Разбъркайте и налейте 300 мл топла вода или пилешки бульон.
Овкусете със сол и черен пипер и гответе на слаб огън около 15 – 20 минути. Накрая сложете граха и дръпнете от котлона.
Обелете, нарежете и сварете картофите в подсолена вода до готовност.
След това ги отцедете и ги намачкайте с вилица. Прибавете маслото, разбъркайте, да се разтопи, налейте мляко, овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и отново разбъркайте.
В тава за печене или индивидуални форми сложете от плънката, отгоре поставете от пюрето, направете декоративни шарки с лъжица.
Печете около 20 минути в загрята на 190 градуса фурна с включен вентилатор.
Вижте също и:
Време за...кюфтета