През почивните дни над страната ще премине класически студен атмосферен фронт с по-силен северозападен вятър, кратки, ударни гръмотевични бури с интензивен валеж и потенциал за градушка.
 
В събота ще е горещо с температури, които в ранния следобед ще достигнат между 35 и 39 градуса. Междувременно в хода на деня ще се оформи гръмотевична облачност и следобед и вечерта локално в Западна и Северна България ще има кратки, на моменти интензивни валежи с висок риск от градушка. Ще се усили вятърът от северозапад с осезаемо силни пориви в Дунавската равнина.
 

обстановка в събота обстановка в събота Снимка: WXCHARTS

 
Неделята ще е слънчева почти над цялата страна. Следобед и привечер в Рило-Родопския масив и на изолирани места в Източна България ще има гръмотевични бури с кратък интензивен валежи риск от градушка. Жегата временно леко ще отстъпи и дневните температури ще са между 29 и 34 градуса.
 
Първата пълна седмица на август ще е с по-динамично време в Източна България и тук-там по планините в понеделник и вторник. Строго локално ще се развиват гръмотевични процеси. Над останалата част от страната ще е слънчево с минимални смущения. Дневните температури ще се движат между 31 и 36 градуса.
 
От сряда до края на седмицата жегите ще се върнат – градусите ще са с 1-2 повече всеки ден. Ще е слънчево с незначителна облачност и минимални и строго локални смущения.