Истинска зима, навявания, студ и снежни бури обхвана целите Балкани.

Очакваният обилен снеговалеж днес в Северна Гърция започна от северозападните райони на страната, където град Флорина вече е покрит със снежна покривка, съобщи телевизия Скай, предава БТА.

Според метеорологичните служби валежи се очакват в цялата страна, като в северните райони те ще са от сняг, дори в ниските части. Температурите в Гърция ще се понижат през уикенда с 10-12 градуса. В Егейско море има предупреждение за ураганни ветрове.

След дъждовния и сравнително топъл за това време на годината петък, днес Букурещ осъмна покрит със сняг. Зимната обстановка предизвика задръствания в някои части на румънската столица, а градският транспорт блокираше или спираше заради образувалите се снегонавявания по няколко улици в столицата.

Сняг вали в Мунтения, Олтения, Добруджа. 260 превозни средства и над 3400 тона смески за обработване на пътното платно използваха екипите за почистване само в района на Молдова, за да осигурят движението по националните пътища.

Сняг, лед и бурни ветрове доведоха до проблеми с трафика в Хърватия, като най-големите проблеми са в Лика, Горски Котар и по някои пътища в Истрия, съобщават хърватските медии.

Затворена е част от магистрала А1 между селищата Свети Рок и Поседарие, както и Ядранската магистрала между Сен и Света Мария Магдалена и държавният път между Масленица и Затон Обровачки.

В Затон Обровачки поривите на вятъра достигат скорост до 150 километра в час, а пътят Затон Обровачки-Грачац е единственото трасе за леки автомобили, докато няма свободен маршрут за камиони и товарни автомобили от вътрешността на страната  към Далмация и обратно.

Прочетете също и:

Усложнена пътна обстановка в страната заради снеговалежите

Оранжев код за снеговалежи в 14 области в събота

Как да опазим сърцето здраво в студените дни

 

Източник: БТА