Дините и пъпешите е препоръчително да се измиват с топла вода и сапун, за да се избегне проникването на микроби от повърхността им в пулпата при разрязване, пише РИА Новости, позовавайки се на диетоложката Антонина Стародубова.
Стародубова отбелязва, че не се препоръчва дините и пъпешите да се консумират, ако са били повредени по време на транспортиране или съхранение.
Желателно е също така повърхността им да се предпазва от замърсяване и летящи насекоми, тъй като те могат пренасят патогенни микроорганизми.
Динята и пъпешът освен това трябва да се консумират без семките, които имат жилава обвивка и могат да предизвикат проблеми със стомашно-чревния тракт, допълва диетоложката.
Вижте също и:
Как да се предпазим от топлинен удар и дехидратация
3 освежаващи и полезни летни напитки
Какво трябва да съдържа лятната ни диета
Източник: БТА